Alvorens we grote dure ingrepen gaan doen met onze verwarmingstoestellen moeten we zorgen dat de woning in zijn geheel goed is geïsoleerd. Ook moeten we de buitendeuren en ramen goed dichtmaken met tochtstrips. Dit is de simpelste en goedkoopste manier. Daarna kijken we naar de vensters. Zit er dubbel glas in van het type HR++ of nog beter triple glas. Ook de raam- en deurkozijnen kunnen worden vervangen door kunststof kozijnen.
Kunststof raamkozijnen sluiten goed af, hebben weinig tot geen onderhoud nodig en hebben geen koudebruggen waardoor veel warmte wordt afgevoerd naar buiten. Natuurlijk kan er een keus gemaakt worden afhankelijk van het te besteden geld.
Voor het isoleren van de “buitenschil” van de woning noemen we hier de vloer boven de kruipruimte, de gevels en het dak.
Vloerisolatie geeft direct een comfortabel gevoel aan de voeten. Men kan dit doen aan de onderzijde met isolatiedeken of isolatieplaten. Doe je dit zelf zorg er dan voor dat dat alles goed aaneengesloten wordt aangebracht zodat er geen luchtwervelingen tussen platen of deken kan ontstaan.
Dan is er nog een methoden om een soort luchtzakken tegen de vloer aan te brengen. De stilstaande lucht in de zakken vormt de isolatielaag.
Ook kan er een kunststof laag tegen de onderzijde worden aangebracht die expandeert naar een dikte van ongeveer 15 cm na aanbrengen.
Kies in elk geval een isolatie met een R-waarde van minimaal 3,7 m²K/W.
Hoe we met de R-waarde omgaan kun je hier lezen.
Gevelisolatie kan men aan de binnenzijde, buitenzijde en in de spouw aanbrengen.
Als er geen spouw aanwezig is kan men de isolatie aanbrengen aan de binnenzijde van de woning. Nadeel is dat de kamers kleiner worden.
Bij aanbrengen aan de buitenzijde dienen er ook aanpassingen gedaan te worden. De vakman kan je er alles over vertellen.
Is er een spouw aanwezig dan kan het isolatiebedrijf de spouw vullen met vlokken van een minerale wol of met EPS korrels met een verlijming. Tegenwoordig hoeft men niet meer bang te zijn dat de isolatie in de spouw uitzakt. Het isolatiebedrijf zal de spouwen eerst controleren of er al isolatie aanwezig is en of de spouwen schoon zijn. Toch kunnen er vochtproblemen optreden maar dat is niet te wijten aan de spouwmuurisolatie maar is dit te wijten aan optrekkend vocht vanuit de grond.
Als dit het geval is kan men op de fundatie de muren injecteren met een middel dat optrekkend vocht voorkomt. Is dit niet mogelijk dan moet er een nieuwe vochtwerende laag op de fundatie worden aangebracht. Hiervoor moet het hele huis een paar centimeter worden opgelicht.
Het is dus zaak om vooraf een grondige inspectie te laten uitvoeren.
Als laatste moet het dak worden geïsoleerd. Dit gebeurt meestal aan de binnenzijde tussen de gordingen en kan men zelf doen. Denk ook hier bij de keuze van het materiaal aan een miinimale R-waarde van 3,7 m²K/W. De toe te passen materialen zijn isolatieplaten, minerale wol en er zijn zelfs platen met een mooie afwerklaag zodat alles er direct piekfijn uitziet.
Zo, alles zit nu potdicht. We verwarmen de woning en er komt geen koude lucht meer naar binnen en er gaat ook geen opgewarmde lucht meer naar buiten.
Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 10 liter vocht per dag. Dit vocht zal worden opgenomen door de lucht in de woning. De lucht zal dus steeds vochtiger worden en als de lucht verzadigd is met vocht kan dit vocht condenseren op koudere oppervlakken. Het gaat muf ruiken en er kunnen schimmels ontstaan in de woning. Dit is zeer ongezond en om dit te voorkomen moeten we de woning ventileren
Ventileren kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld ramen te openen of lucht af te zuigen met een ventilator. Bedenk wel dat een ventilator alleen lucht kan afzuigen als er ergens lucht wordt toegelaten tot de woning door bijvoorbeeld ventilatieroosters in de ramen die dan geopend moeten zijn.
Toch is het jammer om warme lucht naar buiten af te zuigen en koude lucht van buiten in de woning toe te laten. Daarom zijn er systemen bedacht die in een warmtewisselaar de koude lucht van buiten laten verwarmen door de afgezogen warme lucht. Dit is een afzuigsysteem met warmteterugwinning.
Er zijn ook systemen die de luchtkwaliteit in de woning meten. Bij een te hoog vochtgehalte en/of CO2 gehalte beginnen deze systemen te ventileren.
Er is voor iedere beurs wel iets op de markt dus laat u goed voorlichten door ventilatiedeskundigen.