Als je een elektrische auto bezit is het handig als je de batterij van de auto thuis kunt opladen. Nog mooier is het als je zonnepanelen hebt met voldoende capaciteit. Nu de salderingsregeling nog geldt kan dit nagenoeg kosteloos. Afhankelijk van de grootte van de auto en de batterij ligt het verbruik van een elektrische auto tussen de 15 en 25 kWh per 100 km. Stel dat we 20 kWh per 100 km gebruiken en we hebben 200 km gereden dan moeten we 40 kWh laden. Dit kan op verschillende manieren.
Thuis en onderweg. Onderweg heb je de keuze om normaal te laden of via een snellader.
Onderweg staan de laadpalen kant en klaar opgesteld en kun je met een pasje de auto opladen. Je hebt hier wel een abonnement voor nodig.
Bij de meeste openbare laadpalen betaal je meestal een iets hoger tarief per kWh dan je eigen stroomleverancier je rekent. De kosten voor aanleg en onderhoud van de laadpaal moeten immers ook worden betaald. Wanneer je wilt laden tegen je eigen tarief dan zul je moeten investeren in een laadpaal of wallbox voor thuis. Je moet dan wel de mogelijkheid hebben om je auto op eigen terrein te parkeren. Bijkomend voordeel is dat je dan altijd een laadpaal ter beschikking hebt. Een openbaar laadpunt kan door iedereen worden gebruikt, waardoor je soms moet wachten of uitwijken naar een andere laadpaal. Let wel: nu de stroomtarieven de pan uit swingen, is het raadzaam om je eigen stroomtarief te vergelijken met de aanbieders van verschillende laadpassen. Het kan zomaar zijn dat je vandaag de dag thuis meer betaalt per kWh dan aan de openbare laadpaal.
Een gemiddelde auto rijdt per jaar ca. 10.000 km daarvoor heb je (15 x 10.000)/100 = 1.500 kWh per jaar nodig uitgaande van een verbruik van 15 kWh per 100 km. Kosten zijn dan 1.500 x 0,5 = € 750,- per jaar.
Snelladen onderweg kan binnen een half uur tot 80% van de capaciteit. Normaal laden duurt enkele uren.
Dus het loont om een laadpaal of wallbox thuis te installeren.
Stel dat je auto een accu heeft van 55 kWh en de laadpaal een vermogen heeft van 11 kW. Dan duurt het ongeveer 5 uur (55 kWh / 11 kW = 5 uur) voordat een volledig lege accu weer helemaal is opgeladen. Je meterkast moet dan ook het vermogen hebben om 11 kW te kunnen laden. Een 1-fase meterkast kan over het algemeen tot 3,7 kW per groep leveren. Voor 11 kW laden heb je een 3-fase meterkast nodig.
Volladen met 1-fase duurt dan 55/3,7 bijna 15 uur. Gelukkig hoef je de auto niet altijd vol op te laden.
Er zijn ook slimme laadpalen voor thuis die alleen laden als het niet ten koste gaat van andere verbruikers.
Bekijk de laadmogelijkheden bij Laadpaal Outlet.
Of hier bij Coolblue