De LED-lamp wordt wel gezien als een ware revolutie in de wereld van het licht. ‘LED’ staat voor ‘Light Emitting Diode’, oftewel een lichtgevende diode, een hoogwaardige, energiezuinige technologie zonder giftige stoffen die evenveel licht produceert als traditionele lampen.

Het meest revolutionaire aan de LED-verlichting is dat de LED lamp wel 55.000 branduren kan maken. Voor hetzelfde aantal uren moet je wel 50 keer een nieuwe gloeilamp aanschaffen! De LED lamp gaat dus vele malen langer mee: de levensduur verschilt tussen wel 15 tot 25 jaar. Als je daarover nadenkt betekent dit dat je in een heel mensenleven maar ongeveer 4 keer een nieuwe lamp hoeft aan te schaffen! Hoe makkelijk is dat! Oh, en dit betekent ook dat je veel minder gloeilampen-afval veroorzaakt!

Daarnaast is de LED-lamp wel 90% zuiniger dan de gloeilamp. Er is dus veel minder energie nodig om het licht te laten branden, waardoor je dus veel energie bespaart. Het is berekend dat de LED-lamp per uur 55 Watt minder gebruikt dan de gloeilamp van ca. 60 Watt, wat op jaarbasis uitkomt op een verschil van wel 25 kWh per jaar (ongeveer 15 euro). Als dit nog weinig lijkt, bedenk dan even hoeveel lampen er in één huis hangen.
Als alle gloeilampen in een huis worden vervangen door LED-lampen, kost het huis dus significant minder aan energie. Dit betekent dat je huis verlichten zowel goed is voor het milieu, aangezien minder energieverbruik ervoor zorgt dat er minder energie hoeft te worden opgewekt, maar ook voor de portemonnee!

Een LED-lamp is inderdaad veel duurder dan een gloeilamp, die voor een euro te koop is. Maar de LED-lamp gaat zo veel langer mee en gebruikt zodanig veel minder energie, dat op de lange termijn de LED-lamp veel goedkoper is dan de gloeilamp. Als je per lamp 15 euro per jaar aan energie bespaart, en je hebt 20 lampen in huis, is dat al 300 euro besparing op jaarbasis!

Lichtsterkte wordt aangegeven in een hoeveelheid lumen: de eenheid voor lichtstroom. Op een LED-lamp staat daarom het aantal lumen op de verpakking. De sterkte van gloeilampen werd echter eerder aangegeven in de hoeveelheid Watt: de energieverbruik van een lamp. Om te bepalen welke sterkte de nieuwe LED-lamp moet hebben, is het daarom handig om een conversietabel te gebruiken. Deze kun je vinden op verschillende websites. Houd daarbij in gedachten dat een gloeilamp en LED-lamp door verbeterde technologie verschillende aantallen lumen per watt kunnen leveren. Kijk daarom altijd naar het aantal lumen dat een lamp levert om de goede sterkte te vinden!

Dan hebben we nog de lichtkleur die aangegeven wordt in Kelvin (K). In het begin gaf LED verlichting fel blauwig licht. Tegenwoordig kun je ook andere kleuren licht kiezen, namelijk 2200K, 2700K, 3000K, 4000K en 6000K. Hieronder vindt u een handig overzicht van de verschillende kleurtemperaturen, uitgedrukt in Kelvin (K). Dit staat op de verpakking.

KleurWaar gebruikt
2200K (flame wit)Sfeerverlichting in bijvoorbeeld restaurants of slaapkamers.
2700K (extra warm wit)Meest binnenshuis. Gezellige verlichting.
3000K (warm wit)Ontvangsthallen, winkels en kleedkamers.
4000K (helder wit)Kantoren, showrooms, kapsalons, schoonheidssalons, keukens en scholen.
6000K (koud wit)Magazijnen, tandartspraktijken, ziekenhuizen en werkplaatsen.

Tegenwoordig zijn er heel veel bedrijven die LED verlichting tot hun specialiteit hebben gemaakt. Eén daarvan is LetsLEDs.

Maar er zijn er meer zoals LEDshop Groenovatie en in België dmLights.