U wilt uw woning verduurzamen maar u hoort zoveel nieuwe termen waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet.
Dan is het makkelijk om een stappenplan te hebben om de zaken op een rijtje te hebben.

Niet alles is noodzakelijk om te verduurzamen. Als u bijvoorbeeld op gas kookt is het niet direct nodig om elektrisch te gaan koken omdat het koken op gas slechts 100 m³ gas per jaar kost.
Belangrijker is het de grote verbruiken terug te dringen.

 1. Maak uw huis tochtvrij door alle deuren en openslaande ramen te voorzien van tochtstrips en vergeet vooral de brievenbus niet.
  Als deze klus is uitgevoerd volgt de volgende stap.
 2. Nu gaan we de isolatie van de woning bekijken. Is het al een ouder huis dan kunt u er vanuit gaan dat het niet is geïsoleerd. Maar ook een huis van de jaren 70 is nagenoeg niet geïsoleerd.
  Punten die van belang zijn is de gevelisolatie en de vloer tussen woning en kruipruimte. Daarnaast de dakisolatie en de ruiten.
  Gevels kunnen worden geïsoleerd door de spouw te laten vullen met isolatiemateriaal en de benedenvloer kan men isoleren door isolatiemateriaal in de kruipruimte tegen de vloer aan te (laten) brengen.
  Het dak kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden geïsoleerd. De ruiten dienen uitgevoerd te zijn met HR++ glas. Het liefst triplexglas. Ook kunnen de houten kozijnen worden vervangen door kunststof. Deze isolatiewerkzaamheden kunnen wel 30% subsidie van de Overheid krijgen.
 3. Plaatsen van zonnepanelen is eigenlijk een must om geen elektrische energie meer in te kopen. Je kunt er voor kiezen om het eigen verbruik te compenseren met zonnepanelen of een beetje rekening houden met de toekomst en meer panelen te plaatsen als nodig voor toekomstige wijzigingen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto of het vervangen van de verwarmingsketel door een warmtepomp of de aanschaf van airconditioning om de woning te verwarmen en het plaatsen van infrarood verwarming.
 4. Hoe gaan we de woning verwarmen? Dat kan door een verwarmingsketel die gas gebruikt maar het kan ook door een hybrideketel die warmte krijgt van een warmtepomp en gedeeltelijk bijstookt voor bijvoorbeeld warm water. Het is ook mogelijk de woning (gedeeltelijk) te verwarmen met een airco installatie en infraroodverwarming toe te passen in bijvoorbeeld de badkamer. Hier zijn de combinatiemogelijkheden bijna eindeloos. De diverse mogelijkheden gaan ook besproken worden in de blogs op deze website.
 5. Doorzoek deze website naar artikelen en neem ook een kijkje in de winkel om daar offertes aan te vragen of rechtstreeks te kopen.