Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Het zijn panelen met aan elkaar gekoppelde fotovoltaïsche zonnecellen (ook PV-cellen genoemd), waarmee elektriciteit kan worden opgewekt. PV is de afkorting van het Engelse woord ‘photovoltaic’.
De panelen zijn gemaakt van silicium. Er zijn 3 soorten siliciumcellen, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf.
Monokristallijne cellen zijn egaal zwart, zijn wat duurder en hebben het hoogste rendement.
Polykristallijne cellen zijn wat grover en hebben een redelijke prijs maar een iets lager rendement dan monokristallijn.
Amorfe cellen zijn geen kristallen maar bevatten poeder, zijn veel goedkoper maar niet echt geschikt voor zonnepanelen.
Het rendement ligt tegenwoordig rond de 20%. Een paneel met een vermogen van 400 Wattpiek zet 2.000 Wattpiek aan invallend licht om in elektrisch vermogen.
Het af te geven vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en is afhankelijk van de geografische omstandigheden en stand van het paneel. Hier, op 52 graden noorderbreedte, rekent men met een afgifterendement van 85%.
Dat wil zeggen dat 12 panelen, van elk 400 Wp, samen wel 4.800 kWh kunnen leveren maar door de plaatsing in Nederland slechts 4.080 kWh leveren op jaarbasis. Uiteraard in de periode maart tot en met augustus meer dan in de periode september tot en met februari.
Hieronder zie je de dagopbrengst van 12 panelen van 400 Wp op een dag in augustus en op een dag in november.

Daglengte van 06.32h – 20.02h
Opbrengst 24,6 kWh

Daglengte van 08.18h – 16.49h
Opbrengst 7,09 kWh
Het is heel makkelijk om te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt.
Stel je hebt een jaarverbruik aan elektrische energie van 2.800 kWh.
Je wilt een airco van 3,5 kW met een COP 4 om 50% van je gasverbruik van 2.000 m3 op te vangen.
Dat kost je (0,5 x 2.000 x 9,7)/4 = 2.425 kWh. Samen met je normale verbruik is dat 5.225 kWh

Dus met 15 panelen kunnen we onze behoefte dekken.
Belangrijk is te weten dat tot 1 januari 2023 de betaalde BTW kan worden teruggevraagd.
Bij het installeren van de panelen worden er omvormers gebruikt. Er is de keuze tussen een groepsomvormer en voor elk paneel zijn eigen omvormer. Een groepsomvormer kan men nemen als er geen schaduw op de panelen valt. Valt er wel een beetje schaduw op de panelen dan is het beter elk paneel zijn eigen omvormer te geven. Bovendien kun je dan de levering per paneel uitlezen op de app.
Houdt er ook rekening mee dat misschien de groepenkast vervangen moet worden en met de toekomst. Een extra groep voor bijvoorbeeld elektrisch koken en/of een laadpaal voor een elektrisch voertuig.
U kunt bijvoorbeeld een offerte aanvragen bij Coolblue of een andere leverancier.